De menskant van ambassadeurschap: het gezicht van Evides

Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching, hèt marketing & communicatie platform met ruim 450.000 volgers.

Wat als actief ambassadeurschap helemaal niet vanzelfsprekend is binnen de organisatie? En wat als je het probeert op te bouwen binnen een afgeschermde wereld zoals een drinkwaterbedrijf? Waar veiligheid voorop staat en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ het credo is.

Dan heb je wat meters te maken in de marathon die ambassadeurschap heet. En dat is precies wat Renee van de Maat deed bij Evides. Op geheel eigen wijze, met bubbly persoonlijkheid en al, wist ze een gezicht te geven aan het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het water dat uit de kraan komt voor 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in het zuidwesten van Zuid-Holland, de provincie Zeeland en het zuidwesten van Noord-Brabant.

Voor ons Nederlanders de normaalste zaak van de wereld en waar we iedere dag veelvuldig gebruik van maken, zonder erbij stil te staan hoe bijzonder dat eigenlijk is.

Jezelf als uitgangspunt

Maar naast dat product waarvoor klanten ieder kwartaal een rekening op de mat krijgen, was het noodzaak om het bedrijf ook als werkgever op de kaart te zetten.

Renee nam zichzelf als uitgangspunt. Haar eerste motivatie om bij Evides te willen werken was simpelweg het feit dat het zo dichtbij was. Ze was net moeder geworden en hield van haar werk als recruiter, maar had de behoefte om zich op één klant te concentreren in plaats van meerdere tegelijk zoals ze in haar vorige werk aan bureauzijde had gedaan.

Eenmaal binnen ontstond de verwondering. ‘Er gebeurt zoveel meer binnen de organisatie dan dat we nu laten zien, dat moet anders. Want met alleen vacatureteksten uitzetten, jobmarketing, advertenties en post & pray redden we het niet meer in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Én, dat is precies wat de concurrentie ook doet.’ Aldus Renee.

Haar eigen eerste gedachten bij Evides waren dat het een stoffig, oud en bureaucratisch bedrijf was en misschien gold dat ook wel voor andere mensen.

‘Dus wat moet ik ontkrachten en wat kan ik laten zien van de mensen, de organisatie, het kantoor.

‘Alle zaken die ik zelf niet had verwacht en me positief verrast hebben. Want dat spreekt aan én is wat de kandidaat wil weten.’

Show, don’t tell

Ze begon met het posten van dagelijkse filmpjes, heel onprofessioneel naar eigen zeggen, maar bedoeld om te laten zien wat ze deed en waar aan gewerkt werd. Ze merkte al snel: hoe kleiner en authentieker het onderwerp, hoe populairder het bleek. Een LinkedIn-post over de verschillende soorten water die je hier als werknemer kunt tappen (plat, bruisend, met een fruitsmaak), deed het ontzettend goed.

Een post waar ze met haar voeten op tafel zat en benoemde dat ze altijd bij haar directie binnen kon stappen, deed veel stof opwaaien. Ook weer in positieve zin. Het beeld dat mensen hebben dat Evides een heel formele organisatie is, klopt niet. En met deze post wilde ze juist benadrukken dat het bedrijf heel open en transparant is. ‘Door de kleine dingen te laten zien, krijgen mensen gevoel bij hoe het is om hier te werken.’ En dat is belangrijk zo merkt ze keer op keer.

Evides heeft bijna 900 medewerkers en Renee is onderdeel van het recruitment-team bestaande uit nog 2 collega’s. Samen vullen ze op jaarbasis zo’n 150-200 vacatures in. Dat is veel met z’n drieën, maar het lukt, mede door het actieve ambassadeurschap van Renee en inmiddels ook van haar collega’s.

Passie

Waar komt dat actieve ambassadeurschap toch vandaan vraag ik Renee. Als niemand anders het binnen de organisatie tot dan toe deed, hoe maak je dan zelf wel die stap?

‘Vanuit passie voor het bedrijf’ vertelt ze.

‘Dit is oprecht de mooiste werkgever die ik ooit heb gehad en dat had ik niet gedacht toen ik er begon.

‘Het motiveert enorm om dit meer mensen te laten weten en ervaren. Ik probeer het zo goed mogelijk over te brengen en door dicht bij mezelf te blijven, lukt dat juist heel goed.’

 

En natuurlijk waren er hobbels onderweg. Niemand binnen de organisatie had het ooit zo aangepakt en er werd, mede vanuit veiligheidsoverwegingen verbonden aan het werk, niet makkelijk open gecommuniceerd. Gevolg was een wat ‘saaie’ corporate uitstraling en het was voor het MT dan ook even wennen toen Renee haar aanpak voorstelde.

Na haar eerste experimenten, werd ze in eerste instantie intern afgeremd. Maar Renee merkte ook direct het effect daarvan:. Als ze niet vrij en open kon communiceren, had het ook minder effect én kostte het haar veel meer energie. ‘Mijn eigen pure enthousiasme ontbrak en dat viel mijn volgers ook op. Toen dacht ik wel: als het zo moet, dan stop ik. Dan volgen ze maar de corporate pagina met al het bedrijfsnieuws.’

Do first, apologize later

Een half jaar later en toch wat posts die hier en daar het randje opzochten, kon Renee inzichtelijk maken wat het effect was.

‘Ik zag het bijna als enige uitweg om mezelf te differentiëren van de rest op de arbeidsmarkt. Ik moest iets extra’s doen. We zijn een afgeschermde wereld, ook vanwege de veiligheid van ons drinkwater, maar het moet wel ergens het licht in.’

Ze las de quote Do first, apologize later in een boek en die bleef hangen. ‘Het is al spannend om te posten, zeker over jezelf, je stelt je tenslotte kwetsbaar op. En het is extra spannend als je weet dat je de randjes op moet zoeken.’

Arbeidsmarktcommunicatie gaat over passie, authenticiteit van de organisatie én jezelf.

‘Als recruiter wil ik benaderbaar zijn, open en krijg ik nu terug van mensen dat ze me al kennen en het gevoel hebben dat ze bij me terecht kunnen. Dan sta je al 1-0 voor.’

‘We zijn een heel innovatief bedrijf dat veel doet met nieuwe ideeën, maar meer gericht is op de inhoud. Er was een mindshift van het MT voor nodig om de waarde van ambassadeurschap te kunnen inzien. En toen dat lukte, ging het pas echt renderen: interactie online, een groeiend volgersaantal, kandidaten die op gesprek komen naar aanleiding van een post van Renee.

Zelfs de MT-leden krijgen in hun gesprekken nu weleens te horen: ‘hé, ben je van Evides, van Renee!’

Ambassadeursprogramma in ontwikkeling

Na het voorbeeld van Renee, wordt er nu intern een kleine groep van ambassadeurs opgeleid. Tien collega’s vanuit verschillende disciplines krijgen regelmatig training over onder andere personal branding en het schrijven van posts, onder begeleiding van Communicatie en bewust niet door Renee zelf.

Ze zegt daarover: ‘Ik ben hier al 3 jaar mee bezig en weet hoe ik de marathon moet rennen. Ik heb een netwerk opgebouwd en het levert me concreet resultaat op als ik iets post. Het communicatieteam snapt de struggles van de beginfase beter en kan mijn collega’s supporten in die eerste 5 en 10 kilometers. Als er nog niemand aan de zijlijn staat om voor je te klappen als ze je voorbij zien rennen. Ook dan moet je namelijk doorzetten, iedere dag opnieuw je trainingsschoenen aantrekken en de energie proberen vast te houden.’

Je snapt, de metafoor van een marathon lopen spreekt hier boekdelen.

De menskant van ambassadeurschap: hoe zorgmedewerkers het verschil maken

* Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching, hèt marketing & communicatie platform met ruim 450.000 volgers.

Als het ergens over mensenwerk gaat, dan is het wel in de zorg. De sector staat op scherp, de druk is hoog (net als het verloop), de markt is krap en gebonden aan allerlei regels, maar de medewerkers werken nog altijd vanuit hun hart. Hoe combineer je deze factoren in een tijd waarin de sollicitant het voor het zeggen heeft? En welke plaats heeft ambassadeurschap daarin?

Een razend interessante vraag om uit te diepen bij een organisatie die er middenin zit: ’s Heeren Loo, de grootste gehandicaptenzorgorganisatie in Nederland, met 15.000 medewerkers en 13.500 cliënten. Voor dit artikel spreek ik uitgebreid met Andrea Nagel, corporate recruiter met zelf jarenlange ervaring in de zorg, UEFA voetbaltrainer on the side en ambassadeur voor de zorg pur sang, al noemt ze zichzelf niet zo. Bij een eerdere werkgever begeleidde ze tal van ambassadeurs en raakte zo naar eigen zeggen besmet met het ‘ambassadeursvirus’.

Écht kennismaken

Ik stap na een lange autorit vanuit Den Haag zo de bosrijke omgeving van woonzorgpark de Hartenberg in Wekerom (Veluwe) in en Andrea neemt me meteen mee op sleeptouw. Haar betrokkenheid bij de organisatie, passie over het werk en enthousiasme over deze prachtige locatie werkt aanstekelijk en ik ben de drukte op de weg direct vergeten.

Wat volgt is een ochtend vol met verhalen, zowel vanuit Andrea’s directe ervaring als die voor onze neus ontstaan. ”En, zie jij het verschil tussen begeleider en cliënt?” vraagt ze me, als we net twee mensen voorbij zijn gelopen. Ik gok en heb het toevallig goed, maar het toont maar aan dat de gehandicaptenzorg zich niet in een hokje laat vatten. De mens staat voorop en die is aanwezig in al haar facetten, de ene keer met een zichtbare beperking en de andere keer niet.

”En precies daarom moeten we laten zien wát we hier doen”, legt Andrea de vinger op de zere plek. ”Dit, en ze wijst naar alles om ons heen, is niet te vatten in een vacature, deze mensen in deze omgeving moet je ervaren. Pas dan begrijp je hoe ontzettend waardevol het werk is wat we hier doen. Voor onze cliënten én voor onze medewerkers. Zonder af te doen aan de realiteit overigens, want hoe mooi deze locatie ook is, het is absoluut intensief en hard werken. Daar moet je wel tegen kunnen”.

Een organisatie in beweging

Woonzorgpark de Hartenberg is een van de vele woonzorglocaties van ’s Heeren Loo. Er wonen hier zo’n 300 cliënten met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Variërend in hun zorgbehoefte werken en leren ze bijvoorbeeld in restaurant ’t Hart, de moestuin met bijbehorende kas en de kleine boerderij met koeien, alpaca’s en geiten. Onder begeleiding en verzorging van de medewerkers uiteraard, die zowel in vaste dienst als op zelfstandige basis werken.

En dat laatste is uiteraard een kritiek punt, met de wet DBA op komst. Er valt veel te zeggen over de uitvoering en handhaving van de wet het komende jaar, maar feit is dat onder andere zorgorganisaties een stuk creatiever zullen moeten kijken naar hun wervingsvraagstuk. En als het aan Andrea ligt ook aan het behoud van hun medewerkers.

“We weten dat de pijn het grootst is in de zorg, het onderwijs en de techniek én dat vergrijzing in al deze sectoren een grote rol speelt. Als recruitmentteam bij ’s Heeren Loo denken we dus goed na over waar we invloed kunnen uitoefenen. We vissen binnen de zorg met z’n allen in dezelfde vijver en die is behoorlijk klein. Maar we kunnen naast instroom ook invloed hebben op behoud: hoe gaan we nu met onze medewerkers om en wat is voor hen belangrijk in het werk? Geld is bijna nooit een drijfveer, maar flexibiliteit en regie op het rooster wel.”

Daarnaast zijn zij-instromers een steeds belangrijkere doelgroep om aan te boren. Mensen die reeds werk- en levenservaring hebben opgedaan en op zoek zijn naar wat er nog meer is en vooral naar zingeving.

”De rol die de huidige medewerker kan spelen voor de nieuwe medewerkers is daarin enorm groot. Door het werk te laten zien en ervaren, zoals we doen met kennismakingswandelingen, meeloopdiensten of onze maandelijkse informatiebijeenkomst voor zij-instromers, is enorm effectief. En door het samen als collega’s te dragen, maken we mooie stappen vooruit. De betrokkenheid van de eigen zorgmedewerkers is daarin heel waardevol.” Aldus Andrea.

Werving, maar dan anders

In die maandelijkse bijeenkomsten komt veel ambassadeurschap samen. Het idee is simpel: in één ochtend zijn geïnteresseerden welkom om te komen zien en ervaren hoe het is om bij ’s Heeren Loo te werken. Ze krijgen het hele pakket aangeboden:

  • Informatie over de zorg
  • Praktijkverhalen
  • Benodigde opleidingen
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Verwachtingen over en weer
  • En een rondleiding over het uitgestrekte woonzorgpark inclusief spontane ontmoetingen met cliënten die ze er tegenkomen.

Dat alles begeleid door de huidige medewerkers uiteraard en op een persoonlijke en informele manier. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond en kwalificaties. Skills zijn aan te leren, intrinsieke motivatie niet.

Andrea straalt als ze erover vertelt, omdat dit precies is waar ze het voor doet. Licht schijnen op een sector die voor velen nog onbekend is én mens en werk aan elkaar verbinden op een manier waar beide partijen blij van worden.

Zo vertelt ze dat de visie en waarden van ’s Heeren Loo ook goed aansluiten bij die van haar zelf:

  • Een goed leven voor de cliënten: waarin zij hun dromen waar kunnen maken.
  • Mooi werk voor professionals: waarin zij met passie hun werk uitvoeren en hun doelen halen.
  • Een duurzaam gezonde organisatie: om de continuïteit van hun maatschappelijke rol te bewaken.

Het is niet moeilijk om hier met plezier over te praten en te schrijven, ook al doe ik dat veelal in mijn eigen tijd.

Voorbeelden

Dat de manier waarop Andrea haar ambassadeurschap kleur geeft niet voor iedereen (haalbaar) is, moge duidelijk zijn. En uiteraard speelt haar functie als corporate recruiter een grote rol. De bril die ervoor nodig is, bepaalt voor een groot gedeelte hoe je ernaar kijkt: wat kan ik van het werk laten zien, zodat ik daarmee anderen inspireer en wellicht zelfs activeer om de gehandicaptenzorg te overwegen als nieuwe werkomgeving? Focus is dus een belangrijke factor en daarbij krijgen medewerkers veel vrijheid om hun ambassadeurschap op hun eigen manier vorm te geven.

Binnen ’s Heeren Loo zijn er ook andere collega’s die online en offline inspireren. Zoals bijvoorbeeld Jan Peter Niezink, die zich hard maakt voor duurzaamheid in de zorgsector. Ramon de Groot die zich inzet voor financiering en flexibiliteit van praktijkleren in de gehandicaptenzorg. En Pamela de Man, net als Andrea onderdeel van het recruitmentteam, die graag een enthousiast kijkje achter de schermen geeft.

Screenshot LinkedIn-post Pamela de Man

Daarnaast ondersteund de organisatie op dit moment vier zorgmedewerkers die zich proactief inzetten als ambassadeur. Dat gebeurt door het beschikbaar maken van tijd en hulp bij positionering, persoonlijke ontwikkeling en het uitbreiden van hun netwerken.

Collega Jade van der Burgh is daar een mooi voorbeeld van:

Screenshot LinkedIn-post Jade van der Burgh

Let wel, tijd is altijd een issue en voor veel collega’s ook een reden om niet online actief te zijn. Tel daarbij op de twijfels en onzekerheden over het in de spotlight staan, überhaupt willen en kunnen schrijven voor social media of voor een groep je verhaal te vertellen, en je hebt alle ingrediënten voor een vacuüm.

Toch zijn veel medewerkers van ’s Heeren Loo op hun eigen manier ambassadeur, ook als dat minder zichtbaar en/of meetbaar is. De betrokkenheid bij de organisatie en het feit dat ze hun werk doen vanuit hun hart, wordt ook gedeeld op informele plekken zoals verjaardagen en in de weekenden langs de sportvelden. Minstens zo impactvol!

Actief ambassadeurschap

Als we verder duiken in wat er nodig is voor actief ambassadeurschap, zegt Andrea over haar eigen invulling: ‘Het is niet geregisseerd of gestuurd, ik heb er een verhaal voor nodig en dat komt wanneer het komt.’

Zo plaatst ze bijna geen vacatures online, maar bereikt ze mensen vooral door die verhalen en ervaringen uit de praktijk te delen op LinkedIn. Hierdoor gaan geïnteresseerden vanzelf naar de website van ’s Heeren Loo en daar vinden ze de vacatures terug. Of ze voelen zich juist aangesproken door de laagdrempelige manier om kennis te maken, zoals de eerder beschreven bijeenkomsten.

 

Screenshot Andrea Nagel LinkedIn

Screenshot Andrea Nagel LinkedIn

Effect

Met inmiddels zo’n 15.000 volgers op LinkedIn verstaat Andrea de kunst van het raken en het effect van haar posts is dan ook groot. Ze geeft een authentiek beeld van het werk in de gehandicaptenzorg, daar waar ”we meer last hebben van de tv-programma’s van Johnny de Mol, dan dat ze recht doen aan hoe het er in de praktijk nou echt aan toe gaat.”

Concrete KPI’s verbinden aan ambassadeurschap gaat (nog) niet, maar het levert wel indirect sollicitanten op. Voorbeelden te over van mensen die haar rechtstreeks benaderen naar aanleiding van een LinkedIn-post en meer willen weten over de organisatie en de vacatures.

Screenshot inbox Andrea

Collega’s Jan Peter Niezink en Ramon de Groot vullen hun ambassadeurschap in door regelmatig te spreken op congressen en actief deel te nemen aan netwerkbijeenkomsten. Daaruit voortvloeiend leverde het Jan Peter de nominatie voor MVO Manager van het Jaar op, de eerste in de zorg! En was Ramon medeverantwoordelijk voor de titel ‘Leerbedrijf van het jaar 2024’ voor ’s Heeren Loo. Zichtbaarheid en je uitspreken heeft dus effect.

‘We moeten vertellen waar we mee bezig zijn, want de gewone vacature is niet meer altijd genoeg. Zeker niet in een wereld die voor veel mensen onbekend is.’ aldus Andrea.

Uitzoomen

Werven in deze tijd vraagt om uitzoomen en creativiteit, zeker in een sector waar de behoefte aan instroom zo urgent is als in de zorg. En ambassadeurschap gaat daar een steeds grotere rol in te spelen: het echte verhaal kan tenslotte alleen maar verteld worden door de huidige medewerkers. De voorbeelden van Andrea, Jan Peter, Ramon, Jade en Pamela onderstrepen dat loud and clear.

Ze zijn heel belangrijk in de overkoepelende wervingsaanpak en sijpelen in alle activiteiten steeds weer door. Ook als het nog niet zo concreet bestempeld wordt als ambassadeurschap, is het dat stiekem wel.

Tegelijkertijd is er ook nog werk aan de winkel voor de zorgmedewerkers zelf. Ze willen uiteraard graag goede en fijne collega’s (wie niet?), maar hoeven daar niets voor terug. Zo loopt het referral-programma binnen ’s Heeren Loo nog maar mondjesmaat. Het besef en de bewustwording van de kracht van het eigen netwerk mag, en moet, groter. Daar ligt een deel van de oplossing.

Dat ’s Heeren Loo nu de eerste stappen zet met officieel ambassadeurschap voor zorgmedewerkers maakt Andrea enthousiast: ‘Hopelijk zorgt dat voor een positief sneeuwbaleffect binnen en buiten de organisatie.’

Advies

Andrea heeft een duidelijk advies aan andere organisaties die het ambassadeurschap van hun medewerkers willen faciliteren: regisseer het, maak een plan van aanpak, verwoord helder waarom het belangrijk is en breng stakeholders in kaart. Hen heb je nodig om de olievlek intern te helpen verspreiden.

En als medewerkers zichzelf online actief willen uitspreken over hun werk, dan komt dat vaak voort uit intrinsieke motivatie. In feite is het enthousiasme zonder doel, hoe mooi is dat? Stimuleer het!

”Dit is toch gaaf”, zegt ze terwijl we over het bosrijke complex wandelen. Ja absoluut, dit is heel gaaf!